Geschiedenis van BJJ

Het Braziliaans Jiu-Jitsu (afgekort BJJ) is uitgevonden door Carlos Gracie, die eind 19e, begin 20e eeuw kennismaakte met de Jiu-Jitsu sport. Carlos groeide op als zoon van een rijke familie, en kwam op 19-jarige leeftijd in contact met de Japanner Maeda, een Judo/Jiu-Jitsu kampioen, die zich in Brazilië had gevestigd.

In die tijd waren er in Brazilië geen andere vechtsporten bekend dan Boxen en Capoeira, het traditionele Braziliaanse schijngevecht. Het gebruik van worsteltechnieken en de mogelijkheden die Jiu-Jitsu in zich heeft om zwaardere tegenstanders op een effectieve manier uit te schakelen wekte de interesse van Carlos Gracie.
Carlos en zijn broers, Oswaldo, Gastao, Jorge en Helio, maakten naam door verscheidene demo’s te geven en straatgevechten te winnen. Na slechts 1 jaar les van Maeda (die terugging naar Japan) ontwikkelde Helio (de jongste broer) het Braziliaans Jiu-Jitsu als een zeer effectieve vechttechniek met een sportief aspect.

De Gracie Jiu-Jitsu school daagde scholen met andere vechtstijlen uit om hun technieken te testen. Helio Gracie versloeg al zijn tegenstanders, zelfs diegenen die 2x zwaarder wogen, in allerlei stijlen met en zonder regels. Helio leerde daarop alles aan zijn zoons die de sport brachten op het niveau van vandaag.

Ontdek hier alvast de BJJ collectie van SportGearz!

6 Basisposities van BJJ

Guard

De Guard is een essentieel onderdeel van Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) en geeft je de mogelijkheid om offensief te werken vanaf je rug. In de gesloten guard, waar je je benen stevig om de tegenstander sluit, behoud je controle over de afstand en creëer je kansen voor aanvallen en verdedigingen. De open guard daarentegen is meer dynamisch, waardoor je snel kunt schakelen tussen verschillende posities en tegelijkertijd je tegenstander op afstand houdt. De half guard combineert elementen van beide, waarbij je slechts één van je benen om de tegenstander wikkelt, waardoor je zowel stabiliteit als mobiliteit behoudt.

Effectieve Guard-technieken omvatten sweeps, waarbij je de positie van je tegenstander omkeert, en submission-aanvallen, zoals armbars en driehoeksvergrendelingen. Door de Guard goed te beheersen, kun je de controle behouden, je tegenstander verleiden tot fouten en je eigen aanvallen met precisie uitvoeren, waardoor het een cruciale vaardigheid wordt in het arsenaal van elke BJJ-beoefenaar.


Side control

Side Control, bekend als de zijwaartse controle in Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), is een cruciale positie waarin je bovenop je tegenstander zit en hen immobiliseert. Deze positie biedt niet alleen de mogelijkheid om controle te behouden, maar ook om aanvallen te initiëren en te werken aan positionele overheersing. Als beginner zul je veel tijd doorbrengen in Side Control, vooral nadat je de Guard van je tegenstander hebt gepasseerd. Het is een fundament voor begrip van controle en positionele dominantie, waar je kunt werken aan het isoleren van ledematen, submission-aanvallen, en strategisch overstappen naar nog dominantere posities zoals mount of rugpositie. Door de vaardigheden in Side Control te verkennen en te verfijnen, verbeter je jouw positionele spel en vergroot je de kans op succes in BJJ-gevechten.


Knee on belly

Knee on Belly, zoals de naam al suggereert, impliceert dat je met één knie op de buik van je tegenstander zit. Deze positie biedt veelzijdige mogelijkheden en wordt vaak gebruikt om druk uit te oefenen, controle te behouden en snelle overgangen te maken tussen posities. Het is niet alleen een krachtige positionele controle in sportieve BJJ-gevechten, maar het kan ook uitermate nuttig zijn in zelfverdedigingsscenario's op straat.

Vanuit Knee on Belly kun je effectief werken aan het onderwerpen van je tegenstander door druk uit te oefenen op de borstkas en de ademhaling te beperken, waardoor het moeilijk wordt voor hen om effectief te bewegen. Tegelijkertijd biedt deze positie de flexibiliteit om snel over te schakelen naar andere dominante posities, zoals de mount of side control. Het strategisch benutten van Knee on Belly vereist echter precisie en gevoel voor de reacties van je tegenstander, waardoor het een gevorderde techniek is die met zorg moet worden toegepast. Door deze positie te begrijpen en te integreren in je BJJ-arsenaal, vergroot je niet alleen je controle tijdens gevechten op de mat, maar ook je vermogen om effectief om te gaan met onvoorspelbare situaties op straat.


Mount

Mount, ook wel bekend als de bergpositie, is een dominante grondpositie in Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ). Hier zit je bovenop je tegenstander met je knieën naast hun torso en voeten op de mat, waardoor je optimale controle en aanvalsopties hebt. Vanuit Mount kun je aanvallen met slams, stoten en elbow strikes, terwijl je met je gewicht je tegenstander vastpint, waardoor ontsnappen bemoeilijkt wordt. Behoud van stabiliteit in Mount is cruciaal, en gevorderde BJJ-beoefenaars gebruiken hun lichaamspositie en balans om tegenaanvallen te voorkomen.

Mount is niet alleen een krachtige aanvalspositie, maar dient ook als basis voor het verkennen van diverse grondtechnieken en overgangen. Het begrijpen en integreren van Mount in je BJJ-vaardigheden vergroot je effectiviteit in sportieve en zelfverdedigingscontexten.


Rear mount / back control

Rear Mount, ofwel Back Control, is een uiterst dominante positie in Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), waarbij je achter je tegenstander zit en controle uitoefent met je heupen, voeten en armen. Deze positie biedt niet alleen dominante controle, maar ook tal van aanvalsopties, met de beruchte "rear naked choke" als meest effectieve techniek.

De "rear naked choke" is een verwurging waarbij je de nek van je tegenstander vastgrijpt van achteren en druk uitoefent op de zijkanten van de nek, wat resulteert in een gedwongen overgave. In BJJ-competities levert het bereiken van Rear Mount 4 punten op, wat de hoge waarde van deze positie benadrukt. Begrip van de technieken en strategieën achter Rear Mount is cruciaal, niet alleen voor het scoren van punten, maar ook voor het effectief controleren en domineren van je tegenstander in zowel wedstrijdsituaties als zelfverdedigingsscenario's.


Turtle

Dit is ook wel bekend als de schildpadpositie, is een defensieve houding waarbij iemand op zijn handen en knieën zit. Dit is vaak een reactie op een aanval, waarbij de persoon zijn hoofd beschermt en zijn rug naar zijn aanvaller toe draait. Het is een minder dominante positie, maar kan gebruikt worden om te ontsnappen of een aanval tegen te gaan. Een van de voordelen van de Turtle is dat het een erg stabiele positie is. Je bent in staat om snel te bewegen en je tegenstander af te weren. Het is ook een goede positie om te gebruiken wanneer je in een slechte situatie zit en je snel wilt ontsnappen. Toch is het belangrijk om te weten dat de Turtle niet de meest dominante positie is. Je tegenstander zal waarschijnlijk in staat zijn om je te controleren en je te onderdrukken. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je vanuit deze positie kunt ontsnappen of hoe je kunt overgaan naar een meer dominante positie.


Als beginner in BJJ is het belangrijk om deze basisposities te leren kennen en te begrijpen. Het zal je helpen om beter te begrijpen hoe je jouw tegenstander kunt controleren en hoe je jezelf kunt beschermen. Door deze posities te oefenen en te perfectioneren, zul je een veelzijdige en succesvolle BJJ-vechter worden.

Welke uitrusting heb je nodig bij BJJ?

Bij Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) wordt specifieke uitrusting gebruikt om deelnemers te beschermen en hen in staat te stellen de sport veilig en effectief te beoefenen. De essentiële uitrusting voor BJJ omvat:

BJJ Gi's bij SportGearz

Gi (Kimono):

Een BJJ-gi is het traditionele uniform dat bestaat uit een jas, een broek en een bijpassende band. Het gebruik van de gi is verplicht bij de meeste BJJ-scholen, hoewel er ook No-Gi varianten zijn waarin een T-shirt en korte broek of compressieshorts worden gedragen.

Het dragen van een goede kwaliteit gi bij BJJ is essentieel voor zowel comfort als duurzaamheid, waardoor beoefenaars optimale prestaties kunnen leveren en zich effectief kunnen beschermen tijdens het grondgevecht.

BJJ banden bij SportGearz

Banden:

De kleur van de band geeft het niveau van de beoefenaar aan. Beginners hebben meestal een witte band, en naarmate ze vooruitgang boeken, krijgen ze gekleurde banden, zoals blauw, paars, bruin en zwart.

Zoek jij meer informatie over de BJJ banden en welke niveaus er zijn? Dat komt goed uit!
In deze blog vindt je ook de gradaties van BJJ.

BJJ Rashguards bij SportGearz

Rashguard:

Voor No-Gi BJJ wordt vaak een rashguard gedragen, een strak shirt dat het bovenlichaam bedekt en de huid beschermt tegen wrijving en schaafwonden. Het helpt ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Het dragen van een goede kwaliteit gi bij BJJ is essentieel voor zowel comfort als duurzaamheid, waardoor beoefenaars optimale prestaties kunnen leveren en zich effectief kunnen beschermen tijdens het grondgevecht.

BJJ Shorts/spats bij SportGearz

Shorts/spats:

Voor No-Gi BJJ worden meestal speciale BJJ-shorts of compressieshorts gedragen die de beweging niet beperken en bescherming bieden tegen huidletsel.

Het dragen van een goede kwaliteit gi bij BJJ is essentieel voor zowel comfort als duurzaamheid, waardoor beoefenaars optimale prestaties kunnen leveren en zich effectief kunnen beschermen tijdens het grondgevecht.

Gebitsbeschermers bij SportGearz

Mondstuk:

Een mondstuk is essentieel om de tanden te beschermen tijdens het sparren. Het helpt ook bij het voorkomen van blessures aan het kaakgewricht.

Gumshield Case:

Een hoesje om je mondstuk in op te bergen is handig om het schoon te houden en gemakkelijk mee te nemen.

Scheenbeschermers bij SportGearz

Scheenbeschermers (optioneel):

Voor extra bescherming tijdens het sparren kunnen sommige beoefenaars scheenbeschermers dragen, vooral bij het oefenen van bepaalde worpen en sweeps.

Oorbeschermers (optioneel):

Oorbeschermers, ook bekend als "BJJ-oren" of "Caulifloweroren", worden soms gedragen om te voorkomen dat de oren beschadigd raken door wrijving tijdens het grondgevecht.

Bij het kiezen van BJJ-uitrusting is het belangrijk om de regels van je specifieke BJJ-school of -competitie te volgen, aangezien sommige scholen specifieke eisen hebben voor de kleuren en stijlen van de gi's, rashguards en andere uitrusting.

Gradaties van BJJ

Hoe knoop ik mijn BJJ band

Blog over onderhoud van je uitrusting

hoe-onderhoud-je-jouw-uitrusting-|-de-ultieme-tips-om-je-vechtsportuitrusting-in-topconditie-te-houdenhoe-onderhoud-je-jouw-uitrusting-|-de-ultieme-tips-om-je-vechtsportuitrusting-in-topconditie-te-houden