De wereld van Karate

Karate is meer dan alleen een vechtsport; het biedt een breed scala aan voordelen voor zowel lichaam als geest. Fysiek gezien helpt karate bij het opbouwen van kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.
Het leert zelfverdedigingstechnieken die zelfvertrouwen opbouwen en een gevoel van veiligheid bevorderen.

Karate gaat echter verder dan lichamelijke fitheid. Het benadrukt discipline, respect voor anderen en zelfbeheersing, wat niet alleen in de dojo van pas komt, maar ook in het dagelijks leven.
Door zich te concentreren op technieken, ademhaling en katas, kan karate stress verminderen en de mentale gezondheid verbeteren.


In deze blog kun je inspiratie opdoen om als beginnend karateka aan de slag te kunnen. Ontdek welke karatestijlen er zijn, en welke basisuitrusting hierbij van pas kunnen komen. Daarnaast hebben we een leuk interview met karateka Miranda Schokker. Miranda beoefend karate uit voor haar hobby en verteld in dit interview wat dit haar brengt in haar dagelijks leven.  Ze heeft een goede tip voor de beginnende karateka!


De stijlen van karate

Indien je van plan bent om karate te gaan beoefenen, is het aan te raden om je te verdiepen in de verschillende stijlen van karate.

Welke stijl spreekt jou aan? Welke stijl past het beste bij jou?
Als je eenmaal jou stijl gevonden hebt, kun je aan de slag!

Onderstaande stijlen geven je alvast een idee van wat er mogelijk is in de karatesport.

  • Shotokan: Shotokan is een van de meest bekende en wijdverspreidende stijlen van karate. Het werd ontwikkeld door Gichin Funakoshi en staat bekend om zijn krachtige, rechte stoten en diepe standen.
  • Goju-Ryu: Goju-Ryu, opgericht door Chojun Miyagi, is een stijl die de nadruk legt op ademhalingstechnieken en circulaire bewegingen. Het is bekend om zijn gebruik van katas die vloeiende bewegingen en ademhaling combineren.
  • Wado-Ryu: Wado-Ryu, opgericht door Hironori Ohtsuka, is een stijl die elementen van het traditionele karate combineert met bewegingen uit het jiujitsu. Het benadrukt snelheid en flexibiliteit.
  • Shito-Ryu: Shito-Ryu werd ontwikkeld door Kenwa Mabuni en combineert technieken en katas uit Shotokan en Goju-Ryu. Het staat bekend om zijn diversiteit aan bewegingen.
  • Kyokushinkai: Kyokushinkai, opgericht door Masutatsu Oyama, is een stijl van karate die bekendstaat om zijn harde training en full-contact gevechten. Het legt de nadruk op fysieke kracht en doorzettingsvermogen.
  • Shorin-Ryu: Shorin-Ryu is een stijl die is ontstaan in Okinawa en benadrukt snelheid, behendigheid en precisie in technieken. Het is verdeeld in verschillende substijlen, zoals Matsubayashi-Ryu en Kobayashi-Ryu.
  • Isshin-Ryu: Isshin-Ryu is een stijl die werd opgericht door Tatsuo Shimabuku en is een fusie van verschillende traditionele Okinawaanse stijlen. Het legt de nadruk op korte bewegingen en katas.
  • Uechi-Ryu: Uechi-Ryu, opgericht door Kanbun Uechi, is een stijl die zich richt op ademhaling en explosieve kracht. Het bevat technieken die zijn afgeleid van Chinese vechtkunsten.

De gradaties van karate

Meest voorkomende karate banden en graden

Uiteindelijk zijn er veel overeenkomsten waarbij we voor de uitleg van de graden en banden kleuren uitgaan van het originele banden en graden systeem zoals die is overgenomen van het judo. Hier is een lijst van de meest voorkomende Karate banden met een 8 graden Kyu systeem. 

Karate Kyu graden

De Kyu graden zijn bedoeld voor de karateka die de basis leren, pas wanneer iemand de basis op een goede manier beheerst zal die de eerste Dan ontvangen. In de Kyu graden wordt stapsgewijs de basis door de Karate geleerd en per graad op een examen gedemonstreerd.

Karate Dan graden

Dan graden in karate zijn geavanceerde rangen waarbij de karateka begint met de 1ste Dan examen en laat zien dat die alle technieken en situaties goed beheerst. Hierna zal er meer groei komen om te groeien naar expert. Voor elke Dan graad krijgt de zwarte band een streep extra, de 1ste Dan is een zwarte band met 1 streep waarna er meerdere zullen volgen.

bron: https://budo-info.nl/karate/karate-banden-graden/


Karate uitrusting - De basisuitrusting voor een goede start!

Karate Gi (Karatepak): Dit is de traditionele kleding voor karatebeoefenaars en bestaat meestal uit een witte jas, een witte broek en een band (of obi). Het type karate gi kan variëren afhankelijk van de stijl en school, maar wit is de meest voorkomende kleur.

Obi (band): De kleur van de obi geeft het niveau van de beoefenaar aan. Beginners dragen meestal een witte obi en naarmate ze vooruitgang boeken, kunnen ze gradaties behalen en overgaan op gekleurde obi's.

Beschermende uitrusting: Hoewel karate meestal een contactsport met minimale uitrusting is, wordt er vaak beschermende uitrusting gebruikt tijdens het sparren en in wedstrijden. Dit kan onder meer omvatten:
Mondbescherming: Beschermt de tanden en de mond tijdens gevechten.
Handbescherming (karatehandschoenen): Bieden bescherming aan de handen en vingers tijdens het stoten.
Voetbescherming: Beschermen de voeten en tenen tijdens het trappen.
Hoofdbescherming: Beschermt het hoofd en gezicht tijdens wedstrijden.
Borstbescherming: Voor vrouwelijke beoefenaars, om de borst te beschermen tijdens gevechten.
Scheen- en wreefbescherming: Deze worden vaak gebruikt om het scheenbeen en de wreef te beschermen tegen stoten en trappen.

Wapens (indien van toepassing): Sommige vormen van karate omvatten het gebruik van traditionele wapens zoals bo-stokken of sai. Als je een wapengeoriënteerde karatestijl beoefent, heb je de bijbehorende wapens nodig.

Waterfles en handdoek: Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens de training, en een handdoek is handig om zweet af te vegen.

Tas: Een karatetas of sporttas om je uitrusting en kleding in te vervoeren.

Karateka's dragen geen schoenen, maar sommige scholen staan speciale karate sokken toe of vereisen ze, vooral in koudere klimaten.


Interview met karateka Miranda Schokker

Leeftijd: 43 jaar

Karatestijl: Wado-Ryu

Karate niveau: Bruine band, 3e Kyu

Kun je wat over jezelf vertellen? Wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben Miranda, 43 jaar oud, werkzaam in een bakkerij en beoefen karate bij Budocentrum Chikara.
Samen met mijn man en twee zonen vormen wij een gezin. Onlangs is een van mijn zonen begonnen met kickboksen."

Wanneer  ben je voor het eerst geïnteresseerd geraakt in karate?
Miranda kwam al vroeg in haar leven in aanraking met karate.
"In mijn tienerjaren ben ik door een vriendin meegevraagd om een karateles mee te doen. Ik was toen een jaar of 15, en raakte daarbij geinspireerd in de wereld van karate!"

Waarom is juist karate de sport voor jou?
Ondanks dat er vele vechtsporten op de markt zijn, weet Miranda goed waarom zij juist karate kiest.
"Karate is goed voor je balans en lenigheid. Het bevordert je weerbaarheid en zelfverzekerdheid."

Kun je ons iets vertellen over je karate-achtergrond en hoelang je al traint?
 "Ooit ben ik op mijn 15e begonnen bij sportschool Anne Delis samen met een vriendin. Daar heb ik mijn gele band behaald.
Later ben ik verder gegaan bij Budocentrum Chikara in Winschoten, waar ik nu nog steeds met veel plezier karatetraining volg.
Op mijn 23e ben ik tijdelijk gestopt in verband met andere interesses en het gezinsleven.
Toen mijn oudste zoon op 5 jarige leeftijd karate ging beoefenen, begon het ook bij mij weer te prikkelen.
Ik pakte mijn karatetrainingen weer op, en tot op de dag van vandaag doe ik dit nog steeds!
Inmiddels heb ik de bruine band (3e Kyu) en train ik om richting de zwarte band te gaan.
Dit is erg pittig, maar een leuke uitdaging!" 

Welke aspecten van karate vind je het meest boeiend? Zijn er specifieke technieken of aspecten die je favoriet zijn?
Hoewel ieder aspect van karate een eigen vorm van voldoening geeft, weet Miranda goed waar zij de meeste voldoening uithaald.
"Vooral de kata trainingen en de basis van karate spreken mij erg aan. Iedere training leer je wat nieuws en verbeter je jezelf."

Zijn er vaardigheden die je leert tijdens karate, die je in het dagelijks leven ook toepast?
Je kunt veel profijt hebben van de vaardigheden die je op karate training leert.
"Door regelmatig karate te trainen, merk ik dat ik ook in het dagelijks leven weerbaarder en zelfverzekerder ben in veel situaties"


Welke uitdagingen ben je tegengekomen in je karate training en hoe ben je hiermee omgegaan?
In de training van karate leer je het beste uit jezelf te halen. Daarnaast leer je je eigen beperkingen beter kennen.
Miranda verteld hoe zij dit ervaart.
"De uitdaging is dat je toch iedere keer weer nieuwe dingen leert, en jezelf verbeterd."

Wat zou je aanraden aan iemand die overweegt om met karate te beginnen? Waar moeten zij zeker rekening mee houden?
In het begin komt er veel op je af bij het leren van karate. Er komen veel bewoordingen en technieken op je af.
Zowel het onthouden als het uitvoeren hiervan kan in het begin lastig zijn.
Miranda haar tip is daarom misschien wel de meest belangrijke om mee te starten.
"Mijn tip is om door te zetten, en niet op te geven!"